Thursday, October 28, 2010

Perjanjian DAP Dan PKR Mengkafirkan Negara

KUALA LUMPUR: Seorang anggota Parlimen Bebas pada Khamis mendakwa DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) membuat perjanjian sulit di luar pengetahuan PAS untuk memberi kuasa kepada DAP memerintah di tiga negeri sekiranya pakatan pembangkang berjaya menawan Putrajaya pada pilihan raya umum ke-13.

Zulkifli Nordin (Bebas-Kulim Bandar Baharu) berkata hubungan rapat antara DAP dan PKR adalah didorong oleh perjanjian kuasa tersebut.

"Saya rasa perkara ini kawan-kawan saya dalam PAS juga tak tahu. Sebenarnya ada perjanjian sulit antara mereka iaitu jika PKR menang di peringkat Persekutuan, kuasa autonomi akan diberikan kepada Pulau Pinang.

"Calon Melayu akan diletakkan di Perak dan Negeri Sembilan, kalau menang, Menteri Besar akan dilantik dari kalangan DAP... saya mohon perkara ini dipandang berat," katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2011 (Bajet 2011) di Dewan Rakyat.

Beliau yang merupakan anggota ke-100 mengambil bahagian dalam perbahasan rang undang-undang tersebut juga menyarankan lebih banyak bahan bacaan berhubung peristiwa 13 Mei diterbitkan untuk membolehkan rakyat mengetahui fakta sebenar di sebalik peristiwa hitam berkenaan.

"Saya cadangkan salah satu sejarah penting negara yang perlu didedahkan ialah peristiwa 13 Mei 1969," katanya merujuk kepada cadangan kerajaan mewajibkan mata pelajaran sejarah dalam sistem pendidikan negara.

Beliau juga menyarankan supaya kerajaan menubuhkan sebuah suruhanjaya bagi membuat siasatan rapi dan mendalam ke atas peristiwa hitam itu dan menerbitkan satu kertas putih agar rakyat dapat mengambil pengajaran daripada tragedi itu.

Menyentuh tentang Gagasan 1Malaysia, Zulkifli mahu kerajaan terus memberi penerangan lanjut mengenai konsep tersebut supaya ia tidak disalah tafsir oleh mana-mana pihak.

Beliau berkata konsep tersebut juga harus meliputi prinsip mendahulukan negara agar tiada pihak yang sanggup mencemuh negara semasa berada di seberang laut.
Haprak Setiap Masa

Tuesday, October 26, 2010

Gua Musang Kini Bandar Berteknologi IT

GUA MUSANG 26 Okt — Gua Musang menjadi jajahan pertama di Kelantan menerima perkhidmatan melayari internet tanpa wayar secara percuma melalui program "Kampung Wifi" melibatkan 30 buah kampung dalam jajahan itu.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri, Dr. Rais Yatim berkata, selaras dengan usaha kerajaan memberi kemudahan itu kepada semua lapisan masyarakat termasuk di luar bandar, kementeriannya akan melaksanakan Kampung Wifi secara berperingkat dalam tempoh terdekat.

Beliau berkata perkara itu sudah dirancang lebih awal lagi kerana kerajaan mahu rakyat di semua peringkat sama ada di bandar atau luar bandar menikmati kemudahan terbabit secara sama rata.

"Buat kali pertama di Kelantan kita lancarkan dahulu Kampung Wifi di Gua Musang kerana ramai penduduk menunggu-nunggu perkhidmatan itu," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Kampung Wifi di Rancangan Pemulihan Tanah (RPT) Sungai Terah, di sini hari ini.

Turut hadir calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Galas, Abdul Aziz Yusoff, Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Tan Sri Khalid Ramli dan ADUN Paloh, Datuk Nozula Mat Diah.

Sumber Bernama
Haprak Setiap Masa

Friday, October 22, 2010

Apa Kata Rais Tentang Blogger?

Ini ulasan terbaru Rais Yatim mengenai blog….
"Memang alam maya ini bunyinya alam maya, tetapi undang-undang negara mesti dipatuhi," kata Datuk Seri Rais Yatim petang Jumaat.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan itu berkata demikian bagi menjawab desakan perwakilan UMNO yang mahu kerajaan bertegas dengan golongan yang sengaja menyebarkan berita palsu menerusi internet.
Menurut beliau, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), serta polis sudah melengkapkan siasatan terhadap 15 kes yang melibatkan blog dan portal yang dikatakan menyiarkan fitnah dan tuduhan palsu.

Beliau berkata laporan siasatan kesemua kes itu juga sudah dirujuk kepada Peguam Negara untuk tindakan lanjut.

"Jadi kita nak menekankan bahawa kerja-kerja siasatan dan susulan, beres di peringkat polis dan SKMM," katanya.

Menurutnya kini terpulang kepada Peguam Negara untuk memutuskan sama ada hendak memulakan pendakwaan terhadap blog dan portal berkenaan.

Dr Rais berkata beliau turut bersetuju dan menyokong pandangan umum supaya penguatkuasaan undang-undang diperketatkan, dan mereka yang bersalah dikenakan hukuman tegas.
Rais sendiri sebelum ini membuat laporan polis terhadap tiga blog yang mendakwa anaknya terlibat dalam satu rundingan perniagaan yang melibatkan agensi di bawah kementeriannya.

Tindakan Rais itu kemudiannya diikuti dengan desas-desus mengatakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak 'terkilan' dengan tindakan beliau.

Bagaimanapun, kata Rais, membuat laporan polis itu merupakan hak beliau seperti yang diperuntukkan oleh undang-undang negara ini.

Salah seorang blogger yang diadu Rais, Datuk Ahirudin Atan atau lebih dikenali Rocky Bru memberitahu Agendadaily, Rais salah membaca posting di blognya, kerana beliau hanya menyoal mengenai dakwaan itu bukannya membuat tuduhan
Haprak Setiap Masa

UMNO Menang MIC Dan MCA Tewas

Mesyuarat agung Umno 2010 berlangsung hari kedua bagi memberikan peluang kepada pembahas mengambil peluang berkongsi pandangan mereka.

Berikut laporan langsung daripada Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur:

10.17am Wakil Negeri Sembilan mencadangkan pengagihan kerusi pilihan raya antara komponen BN dijaki semula.

Ini kerana, katanya, kemerosotan undi BN dalam pilihan raya umum lalu "bukan kekalahan Umno" tetapi disebabkan oleh kelemahan MCA dan MIC.

9.25am Wakil Puteri berikrar mahu mendekatai golongan muda lebih 3 juta orang yang mempunyai pengaruh besar dalam pilihan raya umum akan datang.

Katanya, menjadi cabaran besar kepada Puteri kerana golongan itu mempunyai "lenggok dan bahasa yang sama" tetapi mempunyai pendirian yang amat berbeza.
Haprak Setiap Masa

Thursday, October 21, 2010

Batu Sapi Antara Azmin Ali vs Zaid Ibrahim

Pilihan raya kecil Batu Sapi dijangka menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara BN, PKR dan SAPP apabila usaha mencari jalan penyelesaian antara kedua-dua parti pembangkang itu menemui jalan buntu.

Di sebalik usaha supaya kerusi Batu Sapi ditandingi satu lawan satu, kedua-dua PKR dan SAPP berdegil mahukan calon masing-masing diketengahkan.

Bagaimanapun, kedua-dua pihak bersetuju untuk tidak berkempen menentang satu sama lain dan menjadikan BN sebagai sasaran bersama dengan harapan pilihan raya kecil itu boleh dijadikan "sumber rujukan" oleh mereka apabila mengadakan rundingan pada masa akan datang.

SAPP akan mengumumkan calonnya Sabtu ini, manakala Leong sekadar berkata PKR akan mengumumkan calonnya "sedikit masa lagi".

BN akan mengumumkan calonnya daripada Parti Bersatu Sabah (PBS) Ahad ini.

Mesyuarat peringkat tertinggi lebih sejam hari ini diadakan oleh kedua-dua parti itu dengan bendahari PKR mewakili Pakatan Rakyat manakala SAPP pula diketuai oleh presidennya, Datuk Yong Teck Lee.

Bercakap kepada wartawan pada sidang media selepas mesyuarat itu, kedua-dua pemimpin berkenaan mengakui tiada kata sepakat yang dicapai mengenai Batu Sapi.

Namun, mereka tidak menolak kemungkinan kerjasama pada pilihan raya umum akan datang.

Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan penamaan calon pada Selasa ini manakala pengundian adalah pada 4 November ini.

Sumber Bernama

Apa komen anda? Azmin Ali mahukan PKR bertanding tapi Zaid Ibrahim memaksa SAPP meletakkan calon parti berkenaan.

Siapa yang akan menang?

Azmin Ali or Zaid Ibrahim?
Haprak Setiap Masa

Monday, October 18, 2010

Mari Membaca

Oleh : Tan Sri Prof. Dr. Nordin Kardin
Profesor di Kolej Sastera dan Sains, Universiti Utara Malaysia
Sumber : Utusan Online
RAKYAT Malaysia yang sayangkan negara tentu mahu Malaysia kekal bebas dan merdeka menikmati iklim nyaman seperti hari ini dan bebas mencorakkan masa depannya mengikut cita rasa tempatan. Sayangkan negara tentulah sayangkan keseluruhannya. Tidaklah seseorang itu sayangkan negara jika dia hanya sayang cebisan-cebisan daripada negara ini.
Sayanglah kepada tanah air, penduduk dan budayanya, pemerintah dan kedaulatannya yang menjadi simbol kemerdekaan. Sebuah watan yang sempurna disusun bermula daripada tanah dan airnya. Di atas tanah ada penduduk dan budayanya, di atas penduduk ada pemerintahnya dan di atas pemerintah ada kedaulatan dan simbol kemerdekaannya.
Rakyat yang sayangkan negaranya, apabila berurusan dengan pihak luar, tidak akan sekali-kali mengatakan negaranya tidak subur dan airnya kotor, tidak akan berkata penduduk dan budayanya bobrok, pemerintahnya zalim, dan kedaulatannya palsu.
Jika tanahnya tidak subur, dia akan baja dan suburkan. Jika airnya kotor, dia akan bersihkan. Jika penduduknya bobrok, dia akan atur dan harmonikan. Jika pemerintahnya zalim, dia diinsafkan atau gantikan dengan teratur, dan jika kedaulatannya palsu, dia akan kembalikan keasliannya.
Semuanya akan dilakukan di dalam negaranya secara bersama dalam semangat yang dinamakan kenegaraan. Tidaklah sempurna sifat orang sayangkan negara yang memilih untuk sayangkan tanah dan khazanahnya sahaja, sedangkan dia memburuk-burukkan penduduk dan budayanya. Cacatlah cinta seseorang terhadap negaranya jika dia mengadu kepada orang lain mengenai buruknya mana-mana juga tiang negara itu, termasuklah mengadukan hal pemerintahnya.
Demikianlah sifat-sifat yang perlu disemak jika seseorang itu mengaku sayangkan negara dan berjuang untuknya. Jauh sekalilah, seseorang itu daripada sifat sayangkan negaranya jika dia sanggup bekerjasama atau diperalatkan orang lain yang secara sedar atau tidak sedar, mereka telah melafazkan tingkahlaku yang kesannya negara menjadi hina dan hodoh pada kaca mata luar.
Tidak mengapalah kepada mereka yang sememangnya tidak sayangkan negaranya sendiri dan mahu menyerahkannya kepada orang lain demi kepentingan diri.
Namun, bagi mereka yang niatnya bersih dan suci menyayangi negara tetapi tidak menyedari dirinya diheret ke arah lain, elok juga kita mempelajari beberapa tanda atau isyarat bagi membolehkan dia menyukat sejauh mana negaranya bakal kehilangan kemerdekaan yang selama ini menentukan kebahagiaan mengikut acuannya sendiri?
Bagaimanakah caranya untuk dia beringat jika negaranya sedang diperangkap oleh penjajah yang tiada siapa tahu dengan jelas siapakah bakal penjajah itu. Jika sudah diketahui siapa, tidaklah perlu masa yang panjang untuk mengambil sesuatu keputusan. Mungkin boleh diputuskan berperang dengan musuh itu atau dihukum tali barut mereka yang sudah berada di dalam negara.
Tetapi, apabila perang yang dilancarkan adalah perang psikologi yang memakan seperti api di dalam sekam yang hanya dilihat adalah suatu campuran corak seperti sebuah kolaj. Kolaj itulah yang perlu dibaca supaya dapat diterangkan maknanya.
Antara tanda-tanda pertama dalam langkah-langkah penjajahan melalui perang psikologi adalah mempengaruhi pemikiran penduduk sesebuah negara bahawa kehidupan mereka sedang diganggu bibit kecelaruan, ketidakteraturan dan keganasan di dalam negara.
Matlamat serta merta perancang itu pada peringkat ini ialah supaya pemerintah sedia ada akan dilihat sebagai tidak berupaya menyusun dan mengatur masyarakat, mengurus khazanahnya dan menyediakan keadaan yang selamat untuk penduduknya. Hari demi hari, rasa tidak selamat itu terus dipertingkatkan keupayaan suaranya.
Peringkat kedua adalah pihak yang melancarkan perang psikologi itu akan menambah satu lagi tekanan iaitu melemahkan keupayaan kuasa mengawal pemerintah yang dipilih dan diberi mandat oleh rakyatnya untuk memerintah. Segala kebaikan yang dibuat oleh pemerintah hendaklah ditenggelami dengan kebanjiran hal-hal keburukan seperti penyalahgunaan kuasa, rasuah, penipuan, tidak menunaikan janji dan apa sahaja yang boleh menjadikan pemerintah yang dipilih itu ‘kebuluran’ kepercayaan.
Cara begini akan mengalihkan tenaga, sumber dana dan kebijaksanaan pemerintah daripada program memajukan rakyat yang bakal membahagiakan mereka kepada menumpukan usaha mengurus persepsi.
Peringkat ketiga, sesudah rakyat merasa tidak selamat, satu lagi tekanan dikenakan iaitu mencabar status quo institusi yang mengatur rakyat dan pemerintah iaitu Perlembagaan dan undang-undang bertulis negara termasuk pihak yang menjadi penjaga institusi itu seperti badan kehakiman, pasukan penjaga keamanan, jentera pentadbiran dan institusi pembuat Perlembagaan dan perundangan seperti dalam konteks Malaysia adalah Dewan Negara, Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri.
Pihak tersebut akan mengusahakan supaya institusi-institusi itu dan penjaga-penjaganya dilihat sebagai tidak lagi mempunyai kredibiliti yang menjamin negara berada dalam satu sistem yang teratur. Justeru, proses politik dan perundangan sedia ada tidak diberi kerjasama. Ini dilakukan bagi mengemukakan hujah bahawa pemerintah sedia ada tidak mempunyai legitimasi memerintah kerana institusi dan jenteranya tidak mempunyai kredibiliti.
Kesannya, anggota jentera institusi-institusi itu turut mengambil pendekatan populis dan menjadi sangat takut dilihat memihak pemerintah walaupun dalam keadaan yang legitimasinya cukup jelas.
Peringkat keempat, perancang perang psikologi ini akan menyemaikan rasa takut bertindak kepada setiap anggota pasukan keamanan.
Polis akan takut bertindak terhadap penjenayah, manakala tentera akan takut kehilangan nyawa di medan perang. Ini sangat kritikal iaitu apabila berlaku pemberontakan dalam negara, polis tidak akan dapat mengawalnya dan apabila ada serangan dari luar, tentera tidak akan melawan.
Peringkat kelima, pihak terbabit akan membuat provokasi terhadap pemerintah supaya pemerintah bertindak balas dengan keras. Apabila tindakan keras diambil, pasukan keselamatan enggan mempertahankannya, institusi yang lemah dan jentera institusi yang tidak lagi memihak pemerintah menjurus kepada satu keadaan anarki. Ketika itulah propaganda besar-besaran akan dilancarkan supaya kuasa alternatif dicari dan diberi kuasa.
Demikianlah yang telah terjadi sejak zaman berzaman dalam sejarah pengambilalihan sesebuah negara, masyarakat dan institusi iaitu melalui operasi perang psikologi. Ia sebenarnya telah berulang kali berlaku di mana-mana. Oleh kerana ia berlaku dengan sangat beransur-ansur dan secara tidak dirasai oleh rakyat, maka banyak kuasa dan kerajaan jatuh kerananya.
Apa yang disebutkan ini hanyalah suatu panduan umum atau tips untuk rakyat Malaysia yang sayangkan negaranya supaya beringat. Sama ada tanda-tanda itu telah ada di Malaysia, ia bukanlah isu yang hendak didebatkan.
Namun, jika ada yang terfikir bahawa mungkin telah ada tanda-tanda demikian di dalam negara tercinta ini, elok juga perlahan-lahan kita menyemak iaitu sudah berada di peringkat mana? Setiap rakyat Malaysia yang telah baligh wajar mempunyai panduan untuk mempertahankan negara yang dicintainya agar kedaulatan negara tidak diserahkan kepada orang lain.
Bukankah sudah lama, guru-guru di sekolah memberitahu bahawa sayangkan watan itu sebahagian daripada iman.

Sunday, October 17, 2010

Malaysiakini SUCKS

Portal Malaysiakini pada 17 Oktober 2010, menyatakan "or he meet Jesus in his ICU bed and become devout Catholic and then fight for the rights of Christians to use Allah. Let's pray together" (baca sini). Malaysiakini telah membenarkan tulisan yang berbentuk sebegitu dalam portalnya. Mengajak pembaca berdoa agar Ibrahim Ali masuk Kristian dan berjuang untuk membenarkan kalimah Allah digunakan oleh Kristian. Tindakan Malaysiakini ini adalah tidak bertanggungjawab dan berbentuk serangan ke atas akidah seorang Islam.Mendoakan agar seorang wakil rakyat Islam untuk murtad adalah tindakan yang jelas bertentangan dengan Perkara 3, Agama Islam sebagai agama Persekutuan dalam Perlembagaan Persekutuan. Mainkan sentimen agama dan menghasut pembaca untuk berbuat demikian adalah satu tindakan yang amat melampau. Semoga Ibrahim Ali cepat sembuh. Cabaran terhadap umat Islam di Malaysia ini makin kuat. Secara terus terang satu laman portal telah berbuat tindakan biadap terhadap agama Islam. Malaysiakini perlu diambil tindakan.

Sumber Blogg Angin Perubahan
Haprak Setiap Masa

Saturday, October 16, 2010

Kelantan Mara Ke Perlawanan Separuh Akhir

KOTA BHARU – Naib Juara Piala Malaysia musim lalu, Kelantan berada dalam kelas tersendiri apabila mara sebagai pasukan pertama ke separuh akhir Piala Malaysia setelah menewaskan Selangor dengan agregat 3-0 pada pertemuan suku akhir kedua di Stadium Sultan Muhammed IV di sini, semalam.

Beraksi di hadapan lebih 25,000 penyokong, tuan rumah menggunakan kelebihan di gelanggang sendiri dengan mempamerkan corak permainan menyerang sebaik sahaja wisel dibunyikan.

Kelantan membuka jaringan menerusi pemain sayap lincah Mohd. Nor Farhan Mohamad yang bijak menyudahkan hantaran rakan sepasukan untuk meletakkan tuan rumah mendahului 1-0.

Kelantan mengukuhkan kedudukan dengan menyumbat gol kedua pada minit ke-24 menerusi Akmal Rizal Ahmad Rakhli yang menanduk hantaran lintang ketua pasukan Indra Putra Mahyuddin.

Selangor yang tergamam dengan corak permainan tuan rumah cuba bangkit dengan mempamerkan rentak berbeza pada babak kedua apabila sering mengancam kubu Kelantan.

Peluang terbaik Selangor hadir pada minit ke-59 menerusi R. Surendran, namun rembatannya diselamatkan oleh Khairul Fahmi Che Mat.

Khairul Fahmi sekali lagi membuktikan kematangan apabila berjaya menyelamatkan sepakan kapten Selangor, Amri Yahyah.

Tersentak dengan asakan Selangor, Kelantan mula memperkemaskan jentera serangan.

Mohd. Badri Radzi melengkapkan malam cemerlang Kelantan apabila memperdayakan pemain pertahanan Selangor untuk memastikan Kelantan layak ke pusingan seterusnya.

Menanti Kelantan di separuh akhir ialah pemenang antara Kedah menentang Terengganu dalam satu lagi saingan suku akhir, hari ini
Sumber Bernama
Haprak Setiap Masa

Friday, October 15, 2010

Anwar Ibrahim Saudagar Mimpi Kata PM

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan memperkenalkan Skim Rumah Pertamaku melalui Cagamas bagi membantu golongan muda yang baru bekerja dengan pendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata skim itu akan menawarkan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan sebanyak 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000.

"Skim ini adalah untuk pembeli rumah pertama yang berpendapatan isi rumah kurang daripada RM3,000 sebulan. Dalam erti kata lain, pembeli rumah mendapat pinjaman 100 peratus tanpa perlu mengeluarkan 10 peratus wang pendahuluan, seperti amalan lazim," katanya ketika membentangkan Bajet 2011, bertemakan "Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi", di Dewan Rakyat hari ini.

Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata pada masa sama, hanya pembeli rumah pertama akan diberi pengecualian duti setem sebanyak 50 peratus ke atas surat cara pindah milik sebuah rumah yang berharga tidak melebihi RM350,000.

"Kerajaan juga mencadangkan pengecualian duti setem sebanyak 50 peratus diberi ke atas surat cara perjanjian pinjaman bagi membiayai pembelian rumah pertama tersebut," katanya.

Bagi membantu golongan pekerja estet memiliki rumah, Najib berkata kerajaan akan menyediakan Skim Pembiayaan Perumahan Kos Rendah dengan peruntukan RM50 juta yang dikendalikan oleh Bank Simpanan Nasional.

"Skim ini terbuka kepada pekerja tetap estet, warganegara Malaysia, untuk mendapatkan pinjaman perumahan maksimum sebanyak RM60,000 bagi membeli rumah kos rendah pada kadar faedah maksimum empat peratus dengan tempoh pinjaman sehingga 40 tahun, menjangkau generasi kedua," katanya.

Bagi membantu golongan miskin dan berpendapatan rendah memiliki rumah yang selesa, Najib berkata sejumlah RM568 juta disediakan bagi membina 300 unit kediaman di bawah Projek Bantuan Perumahan Bandar, 79,000 unit di bawah Program Perumahan Rakyat dan 8,000 unit di bawah Projek Bantuan Sewa Rumah. - BERNAMA
Haprak Setiap Masa

Bunuh Saja Keling Hindraf Ini

Dua lelaki mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur, pagi ini atas tuduhan melupuskan bahan bukti pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya serta tiga yang lain, lapor Berita Harian Online.

Kelmarin, seorang peguam, N Pathmanabhan didakwa di mahkamah sama dengan niat bersama-sama dengan tiga lelaki lain termasuk seorang remaja belasan tahun membunuh jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya.

Semua mereka juga didakwa membunuh pemandu Sosilawati, Kamarudin Shamsudin, 47; peguam, Ahmad Kamil Abd. Karim, 32; dan pegawai Bank CIMB, Norhisham Mohammad, 38.

Mengikut pertuduhan, Pathmanabhan dan tiga lagi tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu antara jam 8.30 hingga 9.45 malam, 30 Ogos lalu di Lot No. 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat
Haprak Setiap Masa

Sajak Buat Seorang Peliwat

SAJAK BUAT SEURANG PELAWAT(?)

Dia masih gagah melangkah
melawatti setor-setor kunyit mude
walau usianya sudah meniti senja

Dia masih rajin meneroka
setor-setor kunyit mude
sedang panggilan Izrail
sudah hampir tiba

Di sana
seraut wajah bundar
bersama linangan air mata
pasrah tabah
menanti kepulangannya

walau dia tahu
palitan kuning kunyit
dan busuk kunyit itu
akan mengiringi
sebuah kepulangan
Haprak Setiap Masa

Thursday, October 14, 2010

Nasution Kaki Burit!!!

Jimadie Shah Othman | 14 Okt, 10 5:07pm

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution menyarankan pihak yang tidak berpuas hari dengan keputusan pencalonaan di cabang 'kontroversi' Sempoerna dapat mengadukan perkara itu secara rasmi kepada ibu pejabat parti itu untuk disiasat.

"Antara kenyataan kepada media dan (dokumen) hitam putih, yang mana saya hendak pakai? Tentulah saya pakai hitam putih," katanya.

Tengah hari tadi, bekas ketua cabang Sempoerna Md Abdul Wahab Abdullah mendakwa cabang itu tidak mencalonkan ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar untuk bertanding jawatan timbalan presiden.

Sebaliknya, dakwa beliau, Semporna sebaliknya menamakan Naib Presiden Azmin Ali untuk bertanding jawatan nombor dua dalam PKR itu bagi bertanding dengan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Md Abdul Wahab juga mendakwa PKR cabangnya tidak menghantar senarai pencalonan jawatan tinggi parti kerana beranggapan pegawas pemilihan sendiri akan menyerahkannya kepada ibu pejabat parti.

Keputusan cabang itu amat penting kerana ia merupakan penentu sama ada anak sulung Datuk Seri Anwar Ibrahim itu layak bertanding jawatan tersebut.

Nurul Izzah sebelum ini hanya mendapat satu pencalonan daripada Keningau, Sabah untuk bertanding kerusi itu.
Sumber Bernama
Haprak Setiap Masa

PAS Bingung Memikirkan Calon Dun GalasKOTA BHARU 12 Okt. - Beberapa nama termasuk seorang pemimpin Orang Asli disebut-sebut sebagai bakal calon yang akan mewakili Pas pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas 4 November ini, selepas penyandang kerusi tersebut, Chek Hashim Sulaima meninggal dunia pada 27 September lalu.

Difahamkan kesemua nama tersebut telah dibawa ke Majlis pakatan rakyat untuk dimuktamadkan sebelum diumumkan pada 22 Oktober ini.
Antara nama yang disebut-sebut itu kepimpinan Pas kawasan Gua Musang iaitu Ketua Dewan Pemuda, Abdullah Husein; Timbalan Yang Dipertua, Dr. Zulkefli Mohamad; Naib Yang Dipertua, Husin Embong; Setiausaha, Azman Ahmad dan Ketua Perhubungan Orang Asli DUN Galas, Pandak Panjang Ey.
Bagaimanapun menurut sumber, Dr. Zulkefli mungkin tidak dipilih disebabkan rekod sebelum ini di mana beliau pernah tewas dua kali pada pilihan raya umum bagi kerusi Parlimen Gua Musang kepada Tengku Razaleigh Hamzah.
Katanya, pemilihan Pandak sejajar dengan kehendak kepemimpinan parti yang mengiktiraf kaum pribumi itu seiring dengan kemajuan negara.

"Pada masa sekarang, tumpuan lebih terarah kepada Abdullah, Azman dan Husin kerana ketiga-tiga mereka memainkan peranan penting ketika Allahyarham sedang sakit.
"Abdullah dan Azman adalah guru agama manakala Husin seorang ahli perniagaan. Kedua-dua mereka mempunyai kekuatan yang tersendiri untuk membawa cabaran Pas pada pilihan raya kecil ini,"
Dr. Zulkefli merupakan pengamal perubatan dan memiliki sebuah klinik di Ciku, Gua Musang.
Pada Pilihan Raya Umum 2008, Chek Hashim menewaskan Mohamad Saufi Deraman daripada Barisan Nasional (BN) dengan majoriti 646 undi, tetapi pada 2004, Allahyarham tewas kepada Mohamad Saufi dengan majoriti 1,729 undi.

Bagi kerusi Parlimen Gua Musang, Dr. Zulkefli tewas kepada Tengku Razaleigh dengan majoriti 4,394 undi pada Pilihan Raya Umum lalu.
Menurut sumber itu, proses pemilihan calon Pas bermula daripada peringkat cawangan sebelum diangkat ke peringkat kawasan dan dibawa ke negeri.

"Lebih daripada empat orang tetapi seperti proses biasa kita perlu mendapatkan maklum balas dari cawangan sebelum nama ini disenarai pendekkan, ini adalah Kajian Awal Pilihan Raya yang kita jalankan setiap kali menjelang pilihan raya.
"Proses pemilihan calon ini akan bermula dari bawah, kemudian kita akan kemukakan tiga nama kepada pusat sebelum keputusan muktamad dibuat dan mendapat pengesahan dari Majlis Syura Ulama," katanya.

Pilihan Raya Kecil DUN Galas adalah pilihan raya kecil ke-12 dan kali kedua di Kelantan selepas Manek Urai sejak Pilihan Raya Umum 2008 lalu.

sumber Pengundi Setia

Saturday, October 9, 2010

Wasiat Raja Raja Melayu

Wasiat Raja Raja Melayu Yang Telah Di Maktubkan Pada 31 Ogos 1957

Kami namakan dan panggil akan dia,bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, persekutuan Tanah Melayu,(Sekarang di kenali dengan Nama Malaysia)

Kami Istiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu istihar dan simpan Tanah Simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama sama kaum lain.

Bagi menjaga dan melindungi anak anak kamu, harta hak milik kamu, kami tubuhkan Rejimen Askar Melayu untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Kami Kekalkan dan Kami Jamin Kerajaan dan Kedaulatan Raja Raja Melayu memerintah Negara ini.

Kami tetapkan Islam ialah Agama Persekutuan.

Kami tetapkan juga bahasa kebangsaan ialah bangsa Melayu dan

Kami amanahkan dan kami pertanggungjawapkan kepada Raja Raja Melayu untuk melindungi kedudukan Istimewa orang Melayu dan kepentingan sah kaum kaum lain ( Kemudian di tambah kedudukan istimewa anak negeri sabah dan sarawak)

Psssttt...Renung renungkanlah!!!
Haprak Setiap Masa

Monday, October 4, 2010

Tun Mahathir Semakin Sihat

Tun Dr Mahathir Mohamad memberi respons baik terhadap rawatan yang beliau terima di Epworth Hospital Melbourne Australia, setelah dimasukkan ke hospital itu kerana mengadu sakit dada semalam.

"Para doktor gembira dengan perkembangan kesihatan Dr Mahathir dan beliau memberi respons baik kepada rawatan antibiotik serta fisioterafi," menurut kenyataan yang dikeluarkan pejabat bekas perdana menteri itu di ibunegara hari ini.

Pagi tadi, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Mahathir melawat bapanya di hospital itu dan menikmati sarapan pagi bersama-sama bapa dan ibunya Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali.

Kenyataan berkenaan berkata doktor menasihati Dr Mahathir supaya terus berehat dan memaklumkan bahawa bekas Perdana Menteri itu perlu diletakkan di bawah pengawasan di wad biasa hospital berkenaan selama beberapa hari lagi.

"Dr Mahathir dan Dr Siti Hasmah juga menyampaikan salam dan penghargaan mereka kepada semua yang mengutuskan ucap selamat dan mendoakan agar beliau lekas sembuh," kata kenyataan itu.

Dr Mahathir, yang ditemani Dr Siti Hasmah, tiba di sini pada Khamis dan dijadualkan berucap pada seminar pembangunan insan anjuran Kelab Umno Australia Melbourne di University of Melbourne semalam.

Dr Mahathir meminta Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed yang singgah di Melbourne setelah menghadiri Persidangan Forbes Global CEO di Sydney, berucap bagi pihak beliau di seminar itu.

- Bernama
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone