Monday, September 27, 2010

Melayu Mesti Kuasai Negara Ini

KUALA LUMPUR, 27 Sept — Timbalan Pengarah Biro Tata Negara (BTN) Hamim Husin berkata orang Melayu mempunyai mandat penuh untuk memerintah negara ini dan oleh itu mereka harus bersatu menghadapi sebarang ancaman.

Baru-baru ini bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, orang Melayu akan hilang kuasa jika penguasaan Putrajaya diambil alih oleh Pakatan Rakyat.

"Hak orang Melayu adalah untuk memerintah negara ini. Ia jelas," kata Hamim pada majlis dialog anjuran Puteri Umno di sini hari ini.

"Orang Melayu mesti bersatu untuk menghadapi cabaran," tambah beliau.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Apa jasa Pas?

Dari Awang Selamat

AWANG hairan apabila Pas berterusan mendakwa UMNO tidak Islam atau kurang Islam setiap kali memperkatakan soal Islam. Padahal UMNOlah parti paling berjasa kepada perkembangan syiar Islam di negara ini.

UMNO jugalah yang paling ke hadapan dalam mempertahankan kesucian Islam. Terbaru dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh agama lain. UMNO turut menjadi parti Islam di negara ini membina paling banyak masjid, sekolah agama, universiti termasuk universiti Islam, memperkenalkan Tabung Haji dan pelbagai instrumen Islam dalam sistem perbankan dan insurans.

Peranan aktif Malaysia dalam dunia Islam yang diperakukan oleh masyarakat antarabangsa, juga adalah atas dasar UMNO. Kesederhanaan pendekatan UMNO membolehkan ramai bukan Islam di negara ini memeluk Islam terutama ketika era kepimpinan Tunku Abdul Rahman, Tun Razak dan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Rekod pencapaian itu belum mampu ditandingi Pas yang lebih banyak retorik. Bahkan UMNO terlebih dahulu merintis kerjasama dengan parti-parti kaum dan agama lain berdekad-dekad lebih awal berbanding Pas yang baru setahun jagung.

Ramai masih ingat betapa pemimpin Pas ghairah melabel bukan Islam sebagai kafir. UMNO yang berbaik-baik dengan parti bukan Islam ditentang serta dituduh kafir. Bukan setakat itu sahaja, UMNO konsisten memerangi ekstremisme agama dan menjadi pelindung terbaik kepada penganut agama lain.

Dasar UMNO juga membolehkan kaum minoriti di peringkat awal kemerdekaan berkongsi kuasa. Kaum minoriti juga boleh menguasai ekonomi, adalah atas kemurahan hati kepimpinan Melayu di bawah UMNO.

Selain itu, Malaysia dijadikan model negara Islam termasuk oleh negara rantau Arab adalah kerana pengurusan yang cemerlang. Sebab itu, Awang hairan apabila ramai pemimpin Pas menolak idea permuafakatan dengan UMNO kononnya kerana parti itu kurang Islam dan meletakkan banyak syarat.

Anehnya Pas tidak menetapkan sebarang batasan kepada DAP dalam kerjasama mereka, malah asyik tunduk kepada parti tersebut yang secara terbuka menentang gagasan negara Islam. Pada Awang, Pas menjadi parti paling dayus meskipun menggunakan nama Islam. Paling menjijikkan apabila ada pemimpin angkuh seperti Mahfuz Omar yang suka menghina orang Islam lain. Pedulikan golongan seperti itu, yang suatu hari akan menangis keinsafan kerana merekalah sebenarnya yang mengkhianati perjuangan Islam.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, mana-mana golongan yang menolak dan menyulitkan usaha ke arah perpaduan, akan menerima pembalasan. Rasulullah sendiri adalah pejuang perpaduan yang tidak meletakkan syarat dan batasan dalam usaha murninya. Meskipun baginda mendokong permuafakatan dengan penganut agama lain, namun teras kepimpinan baginda adalah mendahulukan perpaduan sesama umat Islam
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Mesyuarat PKR Kecoh

KUALA LUMPUR 26 Sept. - Kekecohan yang berlaku semasa Mesyuarat Agung Tahunan Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) di seluruh negara didakwa berpunca daripada calon-calon mendapat 'restu' penasihatnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pencabar jawatan Timbalan Presiden, Azmin Ali tidak dipilih oleh ahli.

Bekas Setiausaha Sulit Kanan Anwar, Anuar Shaari berkata, ia jelas membuktikan bahawa parti itu langsung tidak bertunjangkan kepada kepentingan ahli akar umbi tetapi sebaliknya berpaksikan kepada agenda peribadi pemimpin tertentu sahaja.

Sambil menyatakan keadaan itu amat serius, Anuar mendakwa ia berpunca kerana langsung tiadanya unsur ketelusan dan keadilan dengan kuasa dipusatkan sepenuhnya kepada Anwar dan Azmin semata-mata.

"Segala-galanya perlu selari dengan hasrat Anwar dan Azmin, sekiranya calon-calon yang ditaja mereka tidak beroleh kemenangan seperti dirancang, pasti akan ada tangan-tangan ghaib menggagalkan perjalanan mesyuarat termasuk mencetuskan kekacauan.

"Ia juga bukti bahawa PKR bukannya parti yang menjaga kepentingan ahli akar umbi, hasrat mereka langsung tidak diendahkan kerana apa yang paling utama adalah agenda Anwar dan Azmin tercapai," dakwa beliau.

Annuar berkata demikian kepada Utusan Malaysia ketika diminta mengulas mengenai kekecohan dan kekalutan yang berlaku sepanjang perjalanan Mesyuarat Agung Tahunan Cabang PKR.

Menurut sebuah portal berita dalam talian, FreeMalaysiaToday (FMT), antara kekecohannya seperti apa yang berlaku dalam mesyuarat di Subang yang terpaksa ditangguhkan disebabkan masalah teknikal pada kertas undi.

Kata FMT, masalah itu berlaku ekoran terdapat kesilapan nama-nama calon yang bertanding hari ini yang memaksa pengundian ditangguhkan ke tarikh yang akan ditetapkan kemudian.

Namun cabang berkenaan telah memutuskan pencalonan bagi peringkat pusat iaitu Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai Presiden dan Datuk Zaid Ibrahim sebagai Timbalan Presiden.

Sementara itu, tambah FMT, di Cabang Kapar, Selangor, mesyuarat terpaksa ditangguhkan apabila berlaku provokasi antara penyokong calon yang bertindak di luar kawalan termasuk mengoyak kertas undi sehingga memaksa pegawai Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) membatalkan proses pengundian yang sudah pun bermula sejak pagi.

Selain itu, kata FMT, Cabang Klang dan Petaling Jaya Selatan turut ditangguhkan ekoran daripada kekecohan yang berlaku setelah difahamkan 'orang-orang Zaid' sedang mendahului calon tajaan Anwar dan Azmin.

"Pergaduhan besar berlaku di Cabang Klang apabila gengster masuk campur. Kotak-kotak undi dan kerusi dibaling. Cabang Kapar, enam kumpulan bertembung sesama sendiri. Keadaan sama juga berlaku di Cabang Kota Raja," kata sumber.

Kata FMT, dalam mesyuarat hari ini juga menyaksikan kubu-kubu kuat Azmin rebah kepada Zaid apabila penyandang Cabang Petaling Jaya Utara (Selangor), Elizabeth Wong dan Datuk Kamarul Bahrin Abbas di Teluk Kemang (Negeri Sembilan) tewas kepada pencabar masing-masing.

Keputusan itu bagaimanapun difahamkan mendapat bantahan dan tentangan kuat daripada pasukan Azmin, dakwa FMT.

Di Sabah, kata FMT, kekecohan turut berlaku di Cabang Pesiangan, Sabah apabila seorang calon yang diisytiharkan sebagai muflis bertegas ingin mengekalkan jawatannya.

Kata FMT, keadaan di Cabang Batu Sapi, Sabah juga panas apabila berlaku kekecohan pertandingan bagi jawatan ketua cabang berkenaan.

Difahamkan ia berpunca daripada resit bayaran pencalonan lewat dikeluarkan iaitu kira-kira pukul 10 pagi, sedangkan mesyuarat agung hampir bermula.

Menurut sumber FMT, ia tidak menolak kemungkinan berlakunya unsur sabotaj berikutan kelewatan buku daftar yang sepatutnya dibekalkan oleh PKR pusat kepada caban

Sumber Bernama
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, September 26, 2010

Siasatan Kes Sosilawati Di Jangka Akan Selesai

Siasatan Kes Pembunuhan Sosilawati Dijangka Selesai Dalam Masa Terdekat - KPN

GEORGE TOWN: Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar, Sabtu, berkata siasatan kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain, dijangka selesai dalam tempoh terdekat.

"Polis masih meneruskan siasatan (kes pembunuhan Sosilawati)...kita akan selesai tidak lama lagi," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis rumah terbuka Ketua Polis negeri Datuk Ayub Yaakob sempena Hari Raya Aidilfitri di sini.

Semalam, pasukan forensik polis dilaporkan sekali lagi melawat ladang milik suspek utama kes pembunuhan Sosilawati yang terletak di Ladang Gadong, Tanjung Sepat, Banting, Selangor.

Sosilawati, 47, pemandu Kamarudin Shansuddin, 44, peguam peribadi Ahmad Kamil Abd Karim, 32, dan pegawai Bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur Noorhisham Mohammad, 38, dilaporkan hilang pada 30 Ogos selepas dikatakan ke Banting untuk urusan pembelian tanah.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone